Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kansainvälinen leiriyhteistyö - Mene ja kerro ry on suomalainen voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö. Yhdistys on perustettu v. 2000 ja hyväksytty yhdistysrekisteriin v. 2001 puolella. Käytännössä olemme ryhmä ihmisiä, jotka haluamme levittää kristillistä sanomaa käytännön toimin. Se on tarkoittanut tähän saakka mm. Venäjän lastenkodeissa kasvavien lasten ja nuorten auttamista ja tukemista.

Olemme erilaisia, tulemme erilaisista kulttuureista - silti voimme tehdä yhteistyötä! Tärkein työkalumme on leirien järjestäminen ja leirityön tukeminen. Epämuodollinen oppiminen on sitä tehokkainta ja esimerkillä johtaminen oli Jeesuksenkin käyttämä malli.


Venäjän lastenkotinuorille tarkoitetut Arkki -leirit

Venäjän lastenkotinuorille tarkoitetuilla leireillä näkymme oli auttaa lastenkodeissa kasvavia nuoria siten, että heistä kasvaa vahva ja terve sukupolvi. Pyrimme lähestymään heitä heidän tilanteestaan ja tasoltaan. Vaikka lastenkodin laitosmaiset olosuhteet ovat muokanneet heidän käytöstään laumaeläimen tapaiseksi, kohtaamme heitä kristillisen käsityksen mukaan: jokaisella ihmisellä on ihmisarvo ja tarkoitus.

Sosialismin perintönä Venäjän koulu- ja kasvatusjärjestelmä pyrkii edelleen kasvattamaan heistä hyviä systeemin osia. Tämä näkyi myös monen leirille tulleen vapaaehtoistyöntekijän kohdalla. Perusvenäläinen normi oli useimmiten heidän tavoitteenaan. Iso osa toimintaamme olikin näiden vapaaehtoistoimijoiden kouluttaminen, jotta he voisivat tuoda todellisen muutoksen kohtaamiensa lastenkotinuorten elämään. Siksi kutsuimme leireille aina uusia vapaaehtoisia, jotta heidän kauttaan voisimme tavoittaa enemmän lastenkotinuoria.

Uusi suunta Venäjän lastenkotien ovien sulkeuduttua suomalaisilta

Lastenkotinuorille suunnattujen leirien alkuvaiheessa seurakuntien asenne lastenkodeissa asuviin nuoriin oli pääasiassa negatiivinen ja välttelevä. Leirimme oli ainakin osaltaan vaikuttamassa asennemuutokseen niitten satojen vapaaehtoisten välityksellä, jotka olivat leireillämme.

Vuonna 2015 leirin lopussa pidimme lastenkotinuorille tarkoitetun leiritoiminnan päätösjuhlan. Samaan aikaan Suomeen alkoi tulla suuria määriä muslimitaustaisia pakolaisia. Niinpä vuonna 2016 pidimme 5 leiriä turvapaikanhakijoille. Monet aiemmin leireillämme olleet venäläiset tulivat mukaan auttamaan näiden leirien järjestämisessä.

Noilla turvapaikanhakijoille suunnatuilla leireillä meille valkeni uusia näkökulmia. Ensinnäkin nämä lähi-Idän kulttuurista tulleitten kanssa meillä pohjoisen kansoille on luonnostaan aika vähän yhteistä, mikä aiheutti jännitteitä. Toisaalta ymmärsimme, että nämä ihmiset elävät sellaisessa henkisessä ilmapiirissä, missä kristinuskon perusasia, lähimmäisen rakastaminen, ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Siinä mielessä lähi-Idän muslimit ja me protestanttisessa maassa kasvaneet olemme kaukana toisistamme.

Haasteen heittämistä venäläisille uskonveljille

Venäläisten ystäviemme kautta myös tajusimme, että entisen Neuvostoliiton alueella asuu miljoonittain muslimitaustaisia ihmisiä. Venäjällä jokaisessa kaupungissa heitä löytää rakennustyömailta ja muista matalapalkkaisista työpaikoista. He ovat siellä avoimia evankeliumille asuessaan kaukana kotoaan. Venäjän seurakunnat eivät vielä toistaiseksi tee juuri mitään tavoittaakseen heitä. Seurakuntien asenne muslimitaustaisia kohtaan onkin paljolti samantyyppinen kuin mitä vielä 2000-luvun alussa lastenkotinuoria kohtaan.

Siksi pyrimme nyt erilaisin keinoinvälittämään Venäjän seurakunnille näkyä muslimitaustaisten kansanryhmien saavuttamisesta evankeliumilla. Heillä on siihen resurssit ja mahdollisuudet olemassa, kunhan vaan halu lisääntyy.

Arvoistamme tarkemmin

Toimintamme pohjautuu kristillisiin arvoihin. Meille se tarkoittaa sitä, että haluamme auttaa apua tarvitsevia myötätunnosta ja odottamatta vastalahjaa tai palkkiota annetusta avusta. Esimerkiksi Venäjän lastenkoteihin toimitetaan paljon ja monenlaista aineellista ja aineetonta apua, mutta lastenkotinuorten sisäiset, henkiset ja hengelliset tarpeet jäävät toissijaisiksi. Auttaminen ei saa olla ainoastaan oman huonon omantunnon hiljentämistä, vaan sen on todella oltava hyödyksi avustuksen kohteelle. Toimintaan ohjenuora tulee Raamatusta: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Toiminnassamme näkyy myös se, että suurin osa perustajajäsenistä oli tekniikan tai luonnontieteitten alan opiskelijoita. Haluamme todella löytää ratkaisut havaitsemiimme ongelmiin emmekä vain puuhastella hyväntekeväisyyden parissa. Kun havaitsemme tarpeen, pyrimme vastaamaan siihen rohkeasti ja riittävän nopeasti. Olemme huomanneet, että seurakuntien päätöksenteko on usein liian hidasta kyetäkseen vastaamaan nykymaailman tarpeisiin riittävän nopeasti.

Miten arvomme näkyvät käytännön toiminnassa?

Suomalaiset ovat olleet aloittamassa tätä toimintaa ja nyt tekijöinä on pääasiassa enemmän venäläisiä. Järjestömme on edelleen olennaisessa osassa toiminnan eteenpäinviemisessä. Niin tehokkaasti kuin mahdollista niillä resursseilla mitä on käytettävissä.
Tarkoitus ei ole tehdä itseämme välttämättömiksi, vaan päinvastoin kannustaa ihmisiä olemaan aloitteellisia ja ottamaan vastuuta. Se tarkoittaa riskien ja epämukavuuden sietämistä, mutta siinä myös oppii itse aina jotain uutta.